Quinoa

Quinoa

Este o plantă care face parte din familia cerealelor.  Boabele de quinoa se prezintă sub forma unor sfere mici, turtite, şi a reprezentat un aliment de bază al incaşilor.
Informaţii Nutriţionale
Conţinutul de proteine al acestui superaliment, îl depăşeşte pe cel al multor tipuri de carne, având avantajul că nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. În plus, reduce cantitatea de grăsimi din sânge şi previne formarea plăcior de aterom, reducând riscul de atac de cord. În afară de proteine, quinoa mai conţine amidon, zaharuri, ulei, cuc conţinut ridicat în acid linoleic esenţial, fibre, minerale şi vitamine. Boabele de quinoa conţin vitaminele A, C, D, E, K, şi în plus vitaminele din grupul B.  Reprezintă o bună sursă de fier, calciu, crom, cupru, fluor, magneziu, potasiu, iod, zinc şi seleniu. Datorită acestor componente, quinoa stimulează activitatea sistemului imunitar al organismului.
Quinoa conţine mai mult calciu decât laptele, ajutând la întărirea scheletului şi a cartilajelor. Reprezintă un factor de protecţie împotriva artritei, degradării oaselor, slabei absorbţii a calciului.
Quinoa este gustoasă şi uşor de digerat. Se prepară într-un mod asemănător orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumătate. Prin preparare boabele de quinoa cresc în volum de aproape patru ori.

Reţete
Salată de Quinoa
Ingrediente : două-trei căni de apă; o cană de quinoa; legume proaspete, tăiate cubuleţe, castraveţi, roşii, ceapă (verde preferabil), ţelină, ardei gras, ardei capia sau gogoşari, conopida; o legătură de pătrunjel proaspăt; suc de lămâie proaspăt; ulei de măsline presat la rece, sare neiodată sau sare de hymalaia.
Mod de preparare : Când fierbe apa, se adaugă quinoa, şi se lasă la foc mic 15-20 minute, amestecând din când în când. Se opreşte focul şi se mai lasă să stea în vasul acoperit încă 5 minute, după care se strecoară, şi se lasă să se răcorească. După ce s-a răcit, se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă uşor.

 
Trebuie sa va logati pentru a putea comenta !


Momentan nu exista comentarii