Păstura

Păstura

Polenul recoltat de albine este depozitat în stup, în celulele fagurilor. Schimbările ce intervin în timpul depozitării, datorită condiţiilor de temperatură şi umiditate, conduc la formarea păsturii, cunoscută şi sub denumirea de "pâinea albinelor". La depozitarea polenului în faguri, albinele nu ţin cont de originea botanică a acestuia, astfel încât în aceeaşi celulă se pot regăsi polenuri de culori diferite. În aceste condiţii, transformările ce apar de îndată ce pelota de polen este formată se continuă în stup şi în celulele fagurilor. Printr-o serie de transformări biochimice, se ajunge la o modificare de structură, fapt ce situează păstura pe un nivel calitativ superior polenului. Prin aceste transformări : capacitatea germinativă a polenului dispare în circa 1-2 zile, datorită unor secreţii enzimatice ale glandelor mandibulare ale albinelor; zaharoza este treptat transformată în monozaharide; monozaharidele sunt parţial transformate în acid lactic, datorită prezenţei unor enzime; creşte conţinutul în vitamina K; creşte gradul de conservabilitate în timp a produsului; se eliberează conţinutul unui număr mai mare de granule de polen, datorită lizării exinei (peretele grăunciorului de polen). Când aceste transformări ajung la sfârşit, polenul colectat şi depozitat de albine în stup devine păstură.

Prezenţa unor cantităţi mari de acid lactic în stare liberă, precum şi a formelor sale combinate contribuie la o bună conservabilitate a produsului.
Datorită proprietăţilor antibiotice ale acidului lactic, păstura poate fi păstrată timp îndelungat fără a se observa modificări calitative sau cantitative. Dacă se păstrează la loc răcoros şi uscat, ea poate rezista până la 17 ani.

Compoziţia chimică a păsturii :

Carbohidraţi (glucide)          : 35%
Lipide                                    : 1 până la 60%
Carotenoizi (provitamina A)  : de la 200 până la 875mg/kg                        
Vitamina E                             : 170 mg per 100g produs
Vitamina C                             : 6 până la 200 mg per 100g produs

Păstura este un produs natural cu proprietăţi mai complete decât ale polenului.

Valoarea sa nutritivă este de trei ori mai ridicată.
Proprietăţile sale antibiotice sunt de trei ori mai pronunţate decât cele ale polenului.

În afara faptului că dispune de aceleaşi proprietăţi biologice şi terapeutice ca şi cele ale polenului, acestea sunt mai accentuate, conducând la o creştere a capacităţii imunitare şi a funcţionalităţii organismului, la o ameliorare a gradului de adaptabilitate a organismului, la o diminuare a stării de oboseală.
Trebuie sa va logati pentru a putea comenta !


Momentan nu exista comentarii