Lăptişor de Matcă

Lăptişor de Matcă

Lăptişorul de matcă este secretat de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare tinere, albinele doici, pentru a hrăni larvele tinere şi matca adultă. Lăptişorul de matcă reprezintă hrana destinată larvelor de matcă în vârstă de patru până la cinci zile. Principalii constituenţi ai lăptişorului de matcă sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele, sărurile minerale. Apa reprezintă aproximativ 2/3 din greutatea lăptişorului de matcă proaspăt, dar în ceea ce priveşte greutatea uscată, proteinele şi zaharurile sunt de departe fracţiunile cel mai bine reprezentate. Dintre substanţele azotoase, proteinele reprezintă în medie circa 73,9%, iar dintre cele şase proteine majore, patru sunt glicoproteine. Aminoacizii liberi ating concentraţii de 2,3% iar peptidele reprezintă 0,6% din substanţele azotate. Sunt prezenţi toţi aminoacizii esenţiali, în total 29 aminnoacizi şi derivaţi ai acestora, cei mai importanţi fiind acidul aspartic şi acidul glutamic. Aminoacizii liberi cel mai bine reprezentaţi sunt prolina şi lizina. Sunt prezente şi multe enzime, dintre care se pot enumera o glucozo-oxidază, o fosfatază şi o colinesterază. A fost identificată, de asemenea şi o peptidă de tip insulină.

Compoziţia Lăptişorului de Matcă

Zaharurile sunt în principal reprezentate de fructoză şi glucoză în proporţii constante, asemănătoare celor din miere. Fructoza este predominantă. În multe cazuri, cele două monozaharide reprezintă împreună până la 90% din zaharurile totale. Celelalte zaharuri, prezente în cantităţi mult mai mici, sunt maltoza, trehaloza, melibioza, riboza şi erloza.
Fracţiunea lipidică constă, în proporţie de 80-90% (din greutatea uscată) din acizi graşi cu structură puţin obişnuită. Aceşti acizi graşi sunt responsabili pentru cele mai multe dintre acţiunile biologice ale lăptişorului de matcă. De asemenea, au un puternic caracter acid şi acţionează ca nişte buni detergenţi şi agenţi antimicrobieni. Această ultimă proprietate este principala funcţie a lipidelor din lăptişorul de matcă.
Trebuie sa va logati pentru a putea comenta !


Momentan nu exista comentarii